Hongerige collega'’s werken minder goed samen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Mensen met een hongergevoel worden egoïstischer en zijn daardoor minder goed in staat te fungeren als teamspeler. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteiten Dartmouth College en Cornell University onder ruim 250 studenten.

‘Ik heb honger en ik verdien salarisverhoging’


“Hongerige mensen denken eerst aan zichzelf en concentreren zich op hun eigen behoeften,” aldus assistant professor Emily Zitek. “Ze ontwikkelen het gevoel dat hun eigen wensen en behoeften meer waard zijn dan die van de groep.” Niet voor niets gaven Zitek en collega–onderzoeker Alex Jordan de presentatie van hun resultaten de titel ‘I Need Food and I Deserve a Raise: People Feel More Entitled When Hungry’ (vrij vertaald: ‘Ik heb honger en ik heb recht op salarisverhoging: mensen menen meer rechten te hebben wanneer ze honger hebben’).

Managers, houd rekening met hongergevoel


Volgens Zitek en Jordan kan een beter begrip van de relatie tussen honger en het vermogen tot samenwerken gunstig uitpakken voor de situatie op de werkvloer, op school en thuis. Ze raden managers dan ook aan om in te spelen op het hongergevoel wanneer er belangrijke vergaderingen of opdrachten op de agenda staan, zeker wanneer hierbij flink samengewerkt moet worden. “Stel bijvoorbeeld eten beschikbaar tijdens vergaderingen, of plan belangrijke meetings na de lunch.”